Smartphone verloren of gestolen... wat nu?

Was het gisteren zo gezellig tijdens de burenborrel dat je vergeten bent om je smartphone in je handtas te stoppen? Of misschien heb je gewoon pech en is je smartphone gestolen...

meisje realiseert zich dat haar smartphone weg is
foto: Andrea Piacquadio (Pexels)

Wanneer je dit opmerkt is het de boodschap om zo snel mogelijk in actie te schieten. Uiteraard ga je eerst nadenken over waar en wanneer je je smartphone het laatst gebruikt hebt. Met een ander toestel kan je je smartphone proberen op te bellen, misschien ligt hij wel vlak in de buurt.

Nog niet teruggevonden? Probeer je toestel te lokaliseren. Dit kan via een andere smartphone of computer. Het komt er op aan om snel te zijn omdat je kans maakt dat "de nieuwe eigenaar" jouw toestel zal uitschakelen of resetten. 

Indien je een Android-toestel hebt, surf je naar www.android.com/find

Heb je een iPhone, dan surf je naar www.icloud.com/find

Op die manier vind je - in het beste geval - je actuele locatie - of - in het slechtste geval - de laatste plaats waar je toestel een signaal gaf. 

Bij sommige smartphones kan je via een ander toestel een boodschap sturen naar je vergrendelscherm. 

Misschien heb je jouw contactinfo op je achtergrondfoto gezet zodat een behulpzame vinder jou zou kunnen contacteren. 

 

Als dat niet werkt, ga dan aangifte van verlies of diefstal doen bij de politie. Hiervoor heb je het serienummer IMEI-code (International Mobile Equipment Identity) van je smartphone nodig. Deze code van 15 cijfers kun je aanvragen door *#06# in te toetsen in je app of opvragen bij je provider.

 

Tenslotte: Beveilig steeds je data:

  • vergrendel altijd je telefoon met een pincode, patroon, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Zo vermijd je dat iedereen jouw smartphone kan gebruiken.
  • laat je telefoonoperator je Sim-kaart en je telefoon blokkeren op basis van je IMEI-code

Gerelateerde berichten

Digitale thema's, Informatie opzoeken, Onderwijs
Bibliotheek, Digitale thema's, Online tools
Digitale thema's, Sociale media
Digitale thema's, Wistjedatjes