Wachtwoordenkluis - wachtwoordenmanager

Heb je het moeilijk om al je wachtwoorden te onthouden? Dan is een wachtwoordenkluis (of wachtwoordenmanager) misschien wel iets voor jou. Hierdoor hoef je alleen nog je hoofdwachtwoord te onthouden. Last Pass is zo'n wachtwoordenkluis, hij bedenkt en bewaart onkraakbare en ingewikkelde wachtwoorden voor jou. Je kan LastPass gebruiken met elke browser en via je desktop of je mobiel toestel. De basisversie is gratis en volstaat om jouw wachtwoordenprobleem op te lossen. Andere wachtwoordenmanagers zijn KeePass (voornamelijk voor Windows applicaties) en Dashlane.

Wachtwoordenkluis - wachtwoordenmanager
Foto: Stevepb (Pixabay)

Door een wachtwoordenmanager te gebruiken synchroniseer je je wachtwoorden. Je hebt de mogelijkheid om waar dan ook in te loggen en hoeft slechts één basiswachtwoord te onthouden.

Hoe ga je te werk?

Stap 1: maak een login aan op het Nederlandstalige LastPassFree

Stap 2: het wachtwoord dat je gebruikt op LastPass is je hoofdwachtwoord en de sleutel tot je andere wachtwoorden.

Stap 3: download de extensie voor je browser. Zo vult de tool gemakkelijk je wachtwoorden in telkens je inlogt op de websites.

Keepass : Een kluis voor al je wachtwoorden

logo
Bron : Klascement

 

Een gratis pakket voor persoonlijk gebruik (naast een commerciële versie) is Keepass. Je kan logins en wachtwoorden in een folderstructuur opsplitsen. Allerlei informatie kan erbij gezet worden zoals URL's, titels,...

Je kan het zelfs op je USB-stick zetten en meenemen voor als je niet op je eigen PC werkt.

Gelicentieerd onder GNU GPLv2 volgens het OSI Open Source model.

Gerelateerde berichten

Digitale thema's, Digitale veiligheid
Digitale thema's, Digitale veiligheid
Digitale thema's, Digitale veiligheid
Digitale thema's, Digitale veiligheid