Virtual Private Network (VPN)

Openbare WiFi-netwerken zijn niet veilig; zelfs indien je een paswoord dient in te geven. Hackers kunnen dan nog steeds inbreken op het netwerk dat jij gebruikt. Een Virtual Private Network zorgt er echter voor dat je internetdata worden versleuteld. Mensen met slechte bedoelingen hebben het dan een stuk moeilijker om toegang te krijgen tot de informatie die je ontvangt of verstuurt via de WiFi.

VPN
Foto: Madskip (Pixabay)

Jouw toestel heeft een eigen IP adres. Laat ons stellen dat dit een digitale vingerafdruk is van jouw internetverbinding waarmee je herkend zou kunnen worden op het internet. Terwijl je surft op het internet laat je overal deze vingerafdruk achter en kan je dus getraceerd worden. Om veilig te surfen, en dus niet getraceerd te worden, maak je best gebruik van een Virtueel Privaat Netwerk. Je neemt het IP adres van de VPN aan. Op die manier kan jouw identiteit of locatie niet achterhaald worden. Zo scherm je jouw online activiteit af, en kan jouw internet service provider niet zien wat je online doet.

Een versleutelde verbinding is veilig.

VPN verbinding
Bron: online cursus voor persoonlijke ontwikkeling Skillstown 

Om van een VPN-verbinding gebruik te kunnen maken, moet je een abonnement bij een aanbieder, een ‘VPN provider‘, afsluiten. Deze service is niet gratis. Je kan zeer eenvoudig de benodigde software (apps) online downloaden en installeren.

Meer info over VPN? Bekijk onderstaand filmpje.

Bron: YouTube

Bron: YouTube

Gerelateerde berichten

Digitale thema's, Informatie opzoeken, Onderwijs
Bibliotheek, Digitale thema's, Online tools
Digitale thema's, Digitale veiligheid
Digitale thema's, Sociale media