We delen alles. Ons eigen leven en zonder daar echt bij stil te staan ook dat van onze kinderen. Terwijl we alle moeite doen om onze kinderen mediawijs op te voeden zodat ze op een bewuste manier om kunnen gaan met het internet, posten hun ouders volop beschamende verhalen en gênante foto's met diezelfde kinderen in de hoofdrol. Hoog tijd om daar eens over na te denken.
Pedagoog Pedro De Bruyckere in De Morgen
Als fiere ouder wil je graag de foto’s van je kinderen aan je Facebookvrienden tonen. Dit fenomeen heet “sharenting”: een samenvoeging van “sharing” en “parenting”. Sharing parents zijn ouders die privacygevoelige informatie delen over hun kinderen.
Denk er evenwel aan dat niet elk beeld even onschuldig is als het lijkt en dat gepubliceerde beelden moeilijk te verwijderen zijn. Zelfs wanneer je de foto’s enkel met “vrienden” deelt, weet je nooit waar deze beelden uiteindelijk terecht zullen komen (vrienden die jouw beelden delen….). Bovendien is het mogelijk dat je zoon of dochter het helemaal niet leuk vindt dat jij deze foto’s post.
Mag je dan niets meer sharen? Uiteraard mag je nog foto’s delen, maar je kan best een aantal veiligheidsregels respecteren :
- Deel foto’s enkel met wie je kent (let op je privacyinstellingen)
- Vermijd het delen van foto’s die de integriteit van je kind kunnen schaden
- Post enkel wat jij zelf over jou online zou willen zien verschijnen
- Is je kind oud genoeg? Vraag dan zeker eerst de toestemming vooraleer je iets deelt want jouw kind heeft een “recht op afbeelding”.
- Een goede raad: “Bezint eer ge begint!”
Wat als anderen foto’s van jouw kind delen?
Je hebt als ouder altijd het recht om te zeggen dat je dit liever niet wil. Dit geldt ook voor foto’s genomen op school, in de jeugdbeweging of op sportkamp. Daarom wordt elk jaar weer jouw schriftelijke toestemming gevraagd. Je kan de toestemming geven om foto’s te nemen maar om deze foto’s te mogen delen is er een bijkomende toestemming nodig.