Digitips voor op vakantie

Het is zover… eindelijk vakantie! Je trekt de voordeur achter je dicht en vertrekt boordevol goesting om nieuwe culturen te ontdekken, nieuwe mensen te leren kennen, vreemde gerechten te proeven…

Digitale tips vakantie
Foto: Pixabay

Deze digitips kunnen je helpen om jouw vakantie nog vlotter te laten verlopen.

Digitip

Digitip 1.: plan je reisweg vooraf.

De meesten onder ons beschikken over een GPS. Dit toestel brengt je feilloos naar je vakantiebestemming. Gebruik je liever een app op je smartphone; Waze helpt je daarbij. Voer je rit in en Waze geeft je aan welke weg je best neemt en het tijdstip van vertrek op basis van actuele verkeersinformatie.

Heb je geen GPS, dan kan je gebruik maken van een routeplanner. Via een routeplanner wordt de kortste en/of snelste route van een beginpunt naar een bestemming berekend.

https://www.google.be/maps

https://www.vab.be/nl/info-en-diensten/tools/routeplanner

https://nl.viamichelin.be/

https://nl-be.mappy.com/itineraire

Er bestaan routeplanners voor auto's, fietsers, voetgangers en openbaar vervoer.

Digitip 2: vliegtuigtickets boeken met 2 toestellen

Wist je dat je een vlucht best boekt met 2 toestellen? Op het 1ste toestel zoek je de geschikte vlucht. Door je coockies gaat de prijs gestaag naar omhoog. Heb je de juiste vlucht gevonden? Boek deze dan met een ander toestel, met 1 search en veel goedkoper...

 

Digitip 3: déjà-vu

Maak een virtuele wandeling in Google Streetview. Je kan doorheen panoramische afbeeldingen wandelen en kan op die manier rondkijken in de virtuele wereld. Dit is zeer handig wanneer je je vakantieadres in een klein Italiaans dorpje zoekt… je ziet hoe de straat en je huisje er uit zien.

Je kan zelfs terug in de tijd. Op sommige locaties kan je kijken hoe deze plek er tot 10 jaar eerder uitzag.

Digitip 4: boeken… ja, graag!

Als boekenwurm herken je ongetwijfeld het probleem: je wil genoeg vakantielectuur meenemen maar daardoor zit je koffer al snel overvol en kom je boven de toegelaten gewichtslimiet voor je bagage in de luchthaven. Een E-reader is dé oplossing voor jou. Niet alleen bespaart hij je plaats in je koffer; je kan hem gemakkelijk overal mee naartoe nemen. Je kan heel wat boeken op je E-reader downloaden… dus ook op dat punt is het geen probleem. Een E-reader verbruikt heel weinig stroom en straalt geen licht uit waardoor het minder vermoeiend is om een boek op een E-reader te lezen dan op een tablet. In tegenstelling tot een tablet heb je ook geen hinder van het zonlicht. Ben je niet echt een fervente lezer; dan kan je overwegen om toch voor een tablet te kiezen. Naast het lezen van boeken kan je er andere zaken mee doen zoals bijvoorbeeld surfen op het internet.

Digitip 5: Veilig internetten onderweg

Gebruik geen openbare Wifi zonder wachtwoord. Kan het echt niet anders, verstuur dan nooit gevoelige info. Meestal is er in het hotel waar je verblijft een openbaar Wifi -netwerk dat beveiligd is met een wachtwoord. Het internetverkeer is dan versleuteld.

Het veiligste is om jouw eigen mobiele netwerk te gebruiken. De meeste mensen beschikken over een smartphone met mobiele data. Gebruik altijd het mobiele netwerk van jouw telefoon om te internetbankieren.

Consulteer enkel sites die beveiligd zijn. Die kan je herkennen aan een slotje in de adresbalk van het internetprogramma en de “https” voor het adres van de site.

Gebruik een VPN. Deze zorgt voor een veilige verbinding en garandeert anonimiteit.

Wie in een ander land zijn smartphone gebruikt doet dit via een buitenlands netwerk. Vanaf 2017 zijn de extra roamingkosten binnen de EU afgeschaft. Nu kost bellen en sms’en in een ander Eu-land evenveel als thuis.

Digitip 6: Vreemde valuta omrekenen

Wil je graag weten hoeveel euro het etentje in het Buddakan restaurant in New York je gekost heeft? Met een wisselkoers calculator kan je dit heel snel berekenen. Dit kan je ook doen via de calculatorfunctie op jouw smartphone.

https://www.wisselkoers.be/calculator

Met deze eenheid conversiewebsite kan je wisselkoersen, afstand, temperatuur, tijd en gewicht moeiteloos omrekenen.

Hou er ook rekening mee dat cash geld steeds minder aanvaard wordt; je hoeft dus zeker niet je gehele vakantiezakgeld in biljetten op zak te hebben. Vergeet je bankkaart/kredietkaart echter niet!

Digitip 7: jag talar inte svenska

Het excuus “ik spreek geen Zweeds” is achterhaald… met Google translate kan je zinnen vertalen. Deze gratis Googleservice kan woorden, zinnen en webpagina's onmiddellijk vertalen in meer dan 100 andere talen. De vertalingen zijn niet altijd van uitmuntende kwaliteit, maar je zal je zeker verstaanbaar kunnen maken in het buitenland.

translate.google.com

Wil je graag je woordenschat een beetje bijspijkeren en een gratis spoedcusus Portugees volgen vooraleer je vertrekt? Duo Lingo kan je daarbij helpen.

https://nl-nl.duolingo.com/

Digitip 8: ervaringen van anderen

Het is altijd handig om recensies na te kijken vooraleer je jouw verblijf boekt. 

TripAdvisor is een internationale website, waarop deelnemers hun beoordelingen en foto's kunnen toevoegen van steden en bezienswaardigheden. Er staan meer dan 320 miljoen beoordelingen online. 

De meeste toeristische diensten beschikken zelf ook over een app boordevol tips. Let op wanneer je een app wil downloaden: doe dit steeds via de officiële appstore.

Digitip 9: foto’s

Foto’s horen bij fijne vakantieherinneringen. Het grootste voordeel van een digitale camera is dat je het resultaat direct kan bekijken. Zijn de kleuren en de belichting goed en klopt de compositie? Je kan alleen dié foto’s afdrukken die je wil of je kan een digitaal fotoalbum maken.

Het grote "nadeel" is misschien wel dat je zoveel foto's neemt en dat je niet meer precies weet waar die ene foto nu juist genomen was... Met Google Lens los je dit probleem op. Deze app herkent ook planten en dieren. 

Tip van de politie: post je foto’s pas op sociale media als je alweer thuis bent; zo breng je potentiële inbrekers niet op gedachten 

Digitip 10: Kosten delen? 

Ben je met vrienden op reis en wil je graag de kosten delen zonder telkens een ingewikkelde berekening te moeten maken? 

Splitwise is dé oplossing voor jou.  Deze app houdt voor jou bij wie welk bedrag voor wie voorschoot tijdens een uitstapje (iOS- Android)

Ook Trip Splitter is zo'n handige app (iOS)

 

Tip11: Couch surfing?

Ben je op zoek naar een zetel of een bed voor een nacht?  Deze app is dan zeker iets voor jou! Ideaal voor backpackers on the road (iOS- Android).

Gerelateerde berichten

Digitale thema's, Informatie opzoeken, Onderwijs
Bibliotheek, Digitale thema's, Online tools
Digitale thema's, Digitale veiligheid
Wistjedatjes