Incognito surfen : hoe voorkom je dat je surfgedrag wordt bijgehouden?

Wanneer je informatie opzoekt op het internet is de kans zeer groot dat jij Google gebruikt als zoekmachine. Google is een commercieel bedrijf en kan jouw zoekresultaten "sturen". Jouw surf- en zoekgedrag wordt bijgehouden. Op die manier krijg jij ook gepersonaliseerde informatie en komt het dat jij en ik niet dezelfde resultaten krijgen voor dezelfde zoekterm. Om te vermijden dat je in een filterbubbel terechtkomt kan je anoniem of incognito surfen.

Incognito
Bron: Thomas Vanhaecht (Pexels)

Je kan heel gemakkelijk anoniem, of incognito surfen. Veel browsers hebben een ingebouwde “incognito” of “privé” modus. De browser bewaart dan geen zoek- en navigatiegeschiedenis van je, maar je internetserviceprovider kan toch volgen welke pagina’s je bezoekt; helemaal anoniem ben je dus niet. Als je na het surfen het incognitovenster sluit, is de incognitomodus weer uitgeschakeld.

Hoe deze modus inschakelen?

Overzicht

Een alternatief voor Google is DuckDuckGo.com. De site respecteert je privacy; er worden zo weinig mogelijk data over jou als gebruiker uitgewisseld. Ze beweren ook geen tracking of ad targeting toe te passen en, niet onbelangrijk, iedereen krijgt dezelfde zoekresultaten te zien. 

Een andere mogelijkheid is Startpage.com gebruiken. Je krijgt dezelfde zoekresultaten van Google maar mét bescherming van je privacy. Startpage is ook beschikbaar als app voor je smartphone.

Gerelateerde berichten

Digitale thema's, Digitale veiligheid
Digitale thema's, Digitale veiligheid
Digitale thema's, Digitale veiligheid
Digitale thema's, Digitale veiligheid