Misschien schrik je er van wanneer ik beweer dat je in een filterbubbel leeft. Via sociale media krijg je dié informatie voorgeschoteld waarin je - op basis van je surfgedrag - geïnteresseerd bent. Informatie die voor jou niet interessant is, wordt niet getoond.

Filterbubbel. Foto: Jeremy Perkins (Pexels)
Foto: Jeremy Perkins (Pexels)

Wij gaan allemaal met een soort van digitale oogkleppen door het leven en weten niet meer wat andere meningen zijn

Rob Heyman

 

Facebook, Instagram, Twitter... alles wat je in het nieuwsoverzicht van sociale media te zien krijgt, wordt bepaald door algoritmes. Aan de hand van parameters (woonplaats, leeftijd, taal, interesses, ...) worden de zoekresultaten aangepast aan jouw noden. Het is dus duidelijk dat jouw zoekresultaten niet dezelfde zullen zijn dan die van mij. Deze algoritmes zijn zelflerend. Ze onthouden welke interacties je doet met je huidige voorgestelde lijst en nemen ook die informatie opnieuw mee bij het genereren van een nieuwe lijst. Het maakt je tijdlijn persoonlijk maar tegelijkertijd ook beperkter in inhoud. We leven allemaal in onze eigen filterbubbel en hebben allemaal een ander beeld van de wereld. Dit is uiteindelijk geen goede zaak omdat maatschappelijk relevante informatie naar de achtergrond verschoven wordt. Dit komt ook de diversiteit niet ten goede en werkt polarisering in de hand. Wanneer je, buiten het gefilterde aanbod, geen andere bronnen raadpleegt, zit je vast in je filterbubbel.

Hoe kan je uit die filterbubbel geraken?

  • klik berichten aan die je normaliter nooit zou aanklikken (bijvoorbeeld andere politieke partij dan de jouwe...)
  • verander je instellingen op Facebook en Twitter. Op Twitter kan je de algoritmes volledig uitschakelen. Op de webversie van Twitter klik je op de drie sterretjes rechts bovenaan. Dan krijg je een menuutje dat je toelaat om te schakelen van "toptweets eerst" naar "nieuwste tweets eerst". Je ziet dan alleen nog tweets van mensen die je volgt, de recentste eerst. Je kan het algoritme van facebook niet uitschakelen maar wel omzeilen. In de Facebook-Android-app klik je daarvoor op de drie horizontale lijntjes rechts bovenaan. Scrol naar beneden, waar je de optie "meest recent" aantreft. Je ziet dan de recentste berichten van mensen uit jouw vriendenkring. Schrik niet als er bovenaan berichten staan van mensen die je al enige tijd niet meer hebt gezien: Facebook gaat er namelijk van uit dat ze je niet interesseren omdat je er in het verleden niet vaak genoeg op klikte. Instagram laat je niet meer toe om aan het algoritme te ontsnappen. 
  • gebruik zoekmachines zonder algoritmes (bijvoorbeeld DuckDuckGo): hier worden dus geen gegevens over jou verzameld en krijg je ook geen persoonlijke zoekresultaten.
  • check zeker ook de traditionele media: nieuwsberichten, kranten, tijdschriften, televisieprogramma's...
Bron: YouTube

Gerelateerde berichten

Digitale thema's, Online tools, Wistjedatjes
Digitale thema's, Informatie opzoeken, Onderwijs
Bibliotheek, Digitale thema's, Online tools
Digitale thema's, Digitale veiligheid