Cookies zijn kleine bestanden die op de harde schijf van je computer achterblijven op het moment dat je een website bezoekt. Deze bestanden bevatten persoonlijke gegevens en worden gebruikt om advertenties te plaatsen op basis van je surfgedrag. Meer en meer websites maken er gebruik van. Bij een eerste bezoek aan de site krijg je de vraag of je de cookies wil accepteren. Hoe vaak heb je - meestal zonder je er vragen over te stellen - op "accepteren" geklikt? 

Cookies
Foto: Noella Otto (Pexels)

Cookies zijn niet zo onschuldig als je denkt; zij houden jouw surfgedrag bij. Bedrijven willen jouw surfgedrag in kaart brengen door zoveel mogelijk persoonlijke gegevens (data) over jou te verzamelen... wie je bent, wat je doet, welke jouw hobby's zijn...

Sinds de invoering van de Algemene Verordening voor Gegevensbescherming op 25 mei 2018, kortweg de nieuwe privacywet, is dit gereglementeerd. Bedrijven hebben rechten en plichten die ze moeten respecteren vooraleer ze jouw gegevens kunnen gebruiken. De website vraagt jouw toestemming om cookies te accepteren. Hoe weet je waar je de toestemming voor geeft? Bedrijven en organisaties moeten dit duidelijk uitleggen in hun privacy verklaring:

  • Wie verzamelt jouw gegevens en welk is zijn contactadres?
  • Waarvoor worden jouw gegevens verzameld?
  • Worden jouw gegevens met anderen gedeeld?
  • Hoe lang worden jouw gegevens bijgehouden?
  • Hoe kan je foutieve gegevens laten verwijderen?
  • Hoe kan je een klacht indienen wanneer jouw gegevens verkeerd gebruikt worden?

Je hebt ongetwijfeld reeds gemerkt dat je soms de mogelijkheid hebt om "alleen de functionele cookies" te aanvaarden. Deze cookies zijn noodzakelijk voor de goede werking van een website. Ze onthouden je wachtwoord, je voorkeursinstellingen, je taal en welke artikels er in je winkelmandje zitten.

Er zijn ook nog andere soorten cookies:

Door middel van analytische cookies kan de eigenaar zijn website verbeteren. Hij moet in de privacyverklaring het gebruik van deze cookies vermelden.

Tracking cookies zijn bedoeld om persoonlijke advertenties te tonen. Heb je wel eens naar een site van sportkledij "gegoogeld"? Viel het je op dat je, nadat je een bepaald model van sportschoenen uitvoerig bekeken had op internet, je de volgende dagen en weken uitgerekend die sportschoenen als reklameboodschap zag verschijnen? Dit is wat tracking cookies doen. Hiervoor moet jij jouw toestemming geven.

Wat als je geen toestemming geeft en de cookies niet wil aanvaarden? Op dat moment zullen niet alle functionaliteiten nog werken; het kan zijn dat je een artikel niet kan lezen of kan delen op sociale media.

Er zijn verschillende antitracking tools, bijvoorbeeld Adblock Plus. Bij Firefox kan je de functie "niet volgen" instellen.

Wat als iemand de privacyregels niet respecteert? In België kan je een klacht indienen bij de Gegevens Beschermings Autoriteit (www.gegevensbeschermingsautoriteit.be)

Zijn cookies gevaarlijk? In principe niet; ze zullen jouw computer niet beschadigen maar in hoeverre wil je dat Big Brother over jouw schouder meekijkt wanneer je surft op het internet? 

Gerelateerde berichten

Digitale thema's, Informatie opzoeken, Onderwijs
Bibliotheek, Digitale thema's, Online tools
Digitale thema's, Digitale veiligheid
Digitale thema's, Sociale media