Hou jij je digitale gezondheid op peil?

Elk computerprogramma is kwetsbaar. Door beveiligingsupdates worden die problemen opgelost. De beveiligingsupdate wordt mee geïnstalleerd met je gewone update. Het is dus heel belangrijk dat je de meldingen voor updates niet negeert. Indien je te lang wacht om een update uit te voeren loop je het risico dat criminelen je te snel af zijn. Het best is om de update steeds zo snel mogelijk te doen, liefst de dag zelf.

Digitale gezondheid
Foto: Markus Winkler (Unsplash)
Tip
  • Sluit regelmatig je toestel helemaal af; de meeste programma’s zullen automatisch een update uitvoeren; maar dit gebeurt pas bij het heropstarten van jouw computer.

  • Het is niet alleen belangrijk om een update te doen; ook een regelmatige back-up van jouw gegevens is noodzakelijk. Een back-up is een reservekopie van gegevens die belangrijk zijn voor jou. Deze gegevens kunnen omwille van verschillende redenen (virus, technische probleem, verlies…) verloren gaan. Het is dus zeer belangrijk dat je regelmatig back-ups maakt van deze bestanden.

  • Je kan een back-up maken op een externe schijf of “in de cloud”. Het heeft geen enkele zin om back-ups te bewaren op hetzelfde toestel als jouw bestanden want bij problemen ben je ze allebei kwijt. In de cloud kunnen gegevens niet verloren gaan.

Filmpje van Safeonweb

Gerelateerde berichten

Digitale thema's, Sociale media
Digitale thema's, Wistjedatjes
Digitale thema's, Digitale veiligheid
Digitale thema's, Online tools, Wistjedatjes