Kan zoetwaterkabeljauw aquacultuur boost geven? (VILT, 27/5/2016)

 

Onderzoekers van Hogeschool Odisee campus Waas hebben een nieuw soort zoetwaterkabeljauw ontwikkeld die de Belgische viskwekers moet helpen om de concurrentie aan te gaan met Aziatische invoer. De kabeljauwsoort is geschikt om te kweken als consumptievis. “De soort heeft relatief weinig voedsel nodig om te groeien en op culinair vlak scoort hij hoog in smaakproeven”, zegt Jurgen Adriaen van Aqua-ERF, het researchcentrum voor aquacultuur van de Odisee-hogeschool. Op dit moment komt twee derde van alle gekweekte vis op ons bord uit Zuidoost-Azië.

De zoetwaterkabeljauw waar de onderzoekers gebruik van maken, is ook bekend onder de naam kwabaal. “Dat is een kabeljauw die vroeger nog in de Vlaamse rivieren zwom, maar hier intussen is uitgestorven. In andere delen van Europa is de vis wel nog aanwezig”, vertelt Adriaen. Om de vis uit te testen in een commerciële omgeving is het project LotaBEL opgestart door Odisee. In totaal werden in oktober vorig jaar 5.000 visjes uitgezet bij twee forelkwekers in Wallonië. Aqua-ERF begeleidt hen bij de opkweek en zorgt voor opvolging ter plaatse. De uitgezette visjes wogen 15 gram, maar intussen zitten de kwekers al aan 200 gram.

Er wordt verwacht dat eind dit jaar de eerste exemplaren hun marktgewicht hebben bereikt. “Deze eerste resultaten zijn heel bemoedigend en wekken ook in Vlaanderen interesse op”, klinkt het. De onderzoekers hopen dat deze zoetwaterkabeljauw een boost kan betekenen voor de Belgische aquacultuur. “Dit project kan de aanzet zijn tot de verhoging van de lokale visproductie, want vandaag komt twee derde van alle gekweekte vis uit Zuidoost-Azië. Daar gelden andere werkomstandigheden en ook de betere omgeving voor snel groeiende vissen, maken de concurrentie voor onze lokale aquacultuur zwaar.”

Bron: VILT/Belga

Beeld: Odisee